ViaTOLL - Oświadczenie operatora systemu

Oświadczenie (z dnia 21 lutego br.) operatora systemu – firmy Kapsch Telematic Services w związku z publikacjami dotyczącymi danych generowanych przez system viaTOLL

W związku z publikacjami medialnymi uwzględniającymi temat procesu klasyfikowania pojazdów przez system viaTOLL, operator systemu oświadcza, że proces kontroli wnoszenia opłaty elektronicznej przez użytkowników systemu viaTOLL jest realizowany w ramach obowiązującego prawa, z zachowaniem należytych procedur oraz w sposób gwarantujący bezpieczeństwo danych.

W celu stwierdzenia, czy waga pojazdu przekracza 3,5 tony i w związku z tym jest on objęty obowiązkiem uiszczenia opłaty elektronicznej, w czasie przejazdu pod bramownicą kontrolną pojazd jest mierzony i odpowiednio klasyfikowany. Jeżeli nie podlega obowiązkowi wnoszenia opłaty, zdjęcia i dane o przejeździe są automatycznie usuwane, bez możliwości ich odzyskania.

Podkreślamy, że wszelkie działania kontrolne realizowane przez operatora realizowane są na podstawie Rozporządzenia Ministra Infrastruktury w sprawie trybu, sposobu i zakresu kontroli prawidłowości uiszczenia opłaty elektronicznej z dnia 23 czerwca 2011 r. (Dz.U. Nr 133, poz. 773). Zbiór danych osobowych pozyskiwanych w związku z działaniem systemu viaTOLL został zgłoszony przez Generalną Dyrekcję Dróg Krajowych i Autostrad do Generalnego Inspektora Ochrony Danych Osobowych (GIODO).

źródło: Kapsch Telematic Services

Liczba odwiedzających

Odwiedza nas 42 gości oraz 0 użytkowników.

Licznik odwiedzin

Dzisiaj80